Het project doorloopt op hoofdlijnen drie fasen: de Verkenningsfase, de Planuitwerkingsfase en de Uitvoeringsfase.
Terugblik Verkenningsfase
In de Verkenningsfase - die gestart is in 2017 - zijn verschillende manieren waarop de dijk kan worden versterkt onderzocht. De alternatieven zijn afgewogen op impact op de omgeving, kosten en techniek. Uit die afweging en de reacties, heeft het algemeen bestuur van het waterschap in september 2019 het Voorkeursalternatief vastgesteld. Dit Voorkeursalternatief beschrijft het ontwerp voor de dijk op hoofdlijnen.
Bibliotheek
Planuitwerking
Vanaf het voorjaar van 2021 tot in 2023 doorloopt het project de Planuitwerkingsfase. Dan werken we het Voorkeursalternatief in detail uit, in overleg met bewoners en belanghebbenden. Het ontwerp wordt gemaakt, de vergunningen aangevraagd, er worden onderzoeken in en rond de dijk uitgevoerd en we gaan in gesprek met grondeigenaren en bewoners. Het ontwerp wordt uiteindelijk vastgelegd in het Projectbesluit. Op dit besluit kan een zienswijze worden ingediend.
Het gebied tussen Zwolle en Olst hebben we opgedeeld in vier deelgebieden. Wil je meer weten wanneer we van start gaan met ontwerpen in jouw gebied en wie jouw aanspreekpunt is? Lees dan hier verder.
Uitvoeringsfase
We verwachten vanaf 2023 te beginnen met de uitvoering. Waar wij als eerste aan de slag gaan is nu nog niet bekend. De volgorde van de werkzaamheden wordt nog verder uitgewerkt. Uiteraard brengen we je op de hoogte als dit bekend is.
Een dijkversterking is een bouwproject. Dat betekent dat er werkzaamheden plaatsvinden die voor overlast kunnen zorgen. Voorbeelden daarvan zijn geluidsoverlast, stofvorming en afgesloten wegen. Wij kunnen niet beloven dat je helemaal niets van de dijkversterking merkt. Wel nemen wij voorzorgsmaatregelen om de overlast zo klein mogelijk te houden. Wij zorgen bijvoorbeeld voor goede verkeersomleidingen als dat nodig is.




